söndag 16 november 2008

Lägesrapport om utsmyckningen i ”bibblan”.

En del elever har frågat vem som ”vann”? Vi kan säga att många vann och vi kommer att premiera flera av era bidrag. Vilka det blir kommer att meddelas inför Almåsdagen. Slutresultatet kommer att bli en syntes av flera förslag. En relief (3d), i betong, icke föreställande, med former i starka ”glada” färger som kan symbolisera alla olika program, gemenskap, känslostämningar, individer, ”alla lika alla olika” på ett tidlöst, allmängiltigt sätt och skapa en kontrast mot tegelväggen och bibliotekets alla horisontaler och vertikaler.
Det som händer nu är förberedelser. På onsdag ska vaktmästare Valdemar och jag klättra upp och mäta så att vi får ett exakt mått. Detta behövs inför nästa steg, att göra en skiss i full skala som ska testas i fönsternischen. Onsdag därpå har jag bokat in en byggkonstruktör som ska hjälpa oss med en säker fästanordning. Hur vi ska sätta fast den tunga betongreliefen på ett snyggt och säkert sätt? Till dess hoppas jag också på att jag fått kontakt med någon ansvarig på Lokalförsörjningskontoret som kan hjälpa oss med information om vad som finns inne i det igenmurade fönstret. Vidare har jag haft kontakt med ett betongföretag som ska utföra själva gjutningen. De håller på att testa en lättviktsbetong som vi hoppas på att kunna använda.
Mitt jobb blir sedan att göra en 2d-skiss i full skala, sedan en relief i lera och därefter en gjutform i armerad gips, en negativ form, att gjuta betongen i. Fortsättning följer…

måndag 10 november 2008

Tack för alla utsmyckningsförslag!


Tack alla fantastiska elever och lärare på Almås som har lämnat så många genomtänkta, roliga och fantasifulla förslag till utsmyckningen i biblioteket!


Vi har haft ett möte där Selma och Rasmus från elevrådet, Kristina Mellström, intendent från Borås Konstmuseum, Agneta, gymnasiechef, LarsÅke bildlärare och jag Kerstin har tittat på och diskuterat alla förslag som kommit in.
Vi har fått in 85 olika förslag från mer än 100 elever och en lärare. Idéerna har sträckt sig över vida områden och vi kunde konstatera att kreativiteten och fantasin är på topp på Almåsgymnasiet.


Efter en första genomgång kunde vi urskilja ett antal teman som återkom hos många. Olika sätt att symbolisera våra program, med olika attribut, färger och symboler. Känslor med tyngdpunkt på glädje, både föreställande och mer abstrakt, ofta betonades glada, starka färger. Ett annat tema var gemenskap och det mångkulturella, alla lika-alla olika. Böcker och bibliotek, framtid, händer, träd, fantasi och tromp l´oeileffekter (”lura ögat”) var andra teman som återkom.
Materialen som föreslogs var också mångskiftande, måleri, mosaik, relief i betong, papier maché, gips, brons, sten, speglar och olika blandade tekniker.

Vi kom fram till en syntes av de olika förslagen att jobba vidare på. En relief (3d), i målad betong, icke föreställande, med former i starka ”glada” färger som kan tolkas på många sätt. Det kan symbolisera alla olika program, gemenskap, känslostämningar, individer, ”alla lika alla olika” på ett tidlöst, allmängiltigt sätt och ska kontrastera mot tegelväggen och bibliotekets alla horisontaler och vertikaler.
Vilket/vilka elevförslag som ska premieras återkommer vi till inför Almåsdagen.

Vi bestämde att alla borde få ta del av alla fina idéer och planerar en visning av alla förslag i matsalen och i C-korridoren på något sätt. Om någon inte vill delta ber vi er snarast ta kontakt per mail med kerstin.dahl-noren@edu.boras.se eller personligen med LarsÅke eller Kerstin i bildsalen.

söndag 9 november 2008

Fler bloggfunderingar



Den här bloggen är tänkt som en del av lärarlyftskursen Digital bild och gestaltning på Konstfack och för min del har jag nu bestämt mig för att framför allt använda den som en blog om ett utsmyckningsprojekt som startat på min skola, Almåsgymnasiet i Borås.


Bakgrunden är att skolan under flera år genomgått en ombyggnad och renovering och framförallt fått ett nytt fint bibliotek. Genom Kulturnämndens försorg har vårt nya bibliotek utsmyckats med fyra målningar (två diptyker), som fast utsmyckning och konstverk från museet har deponerats för att försköna vår upprustade skola. Ett fönster på plan 3 gapar tomt och under våren 2008 ansökte vi om pengar från Stiftelsen Föreningssparbanken Sjuhärad för att genomföra ett utsmyckningsprojekt i samarbete med eleverna på skolan. Tanken med projektet var att göra eleverna medvetna om olika frågeställningar i samband med offentlig utsmyckning och uppmärksamma och diskutera konst i det offentliga rummet och vår konst i synnerhet. Eleverna skulle ges möjlighet att lära och delta i arbetsprocessen för ett offentligt konstverk genom att göra egna skissförslag.
Vi har i olika ämnen och i olika sammanhang haft visningar och samtal både i samband med "Pinnochiodebatten" och i samband med den Internationella Skulpturfestival som pågått under sommarhalvåret i Borås. Genom att Borås Konstmuseum deponerat konst från sina samlingar på vår skola har det också blivit aktuellt i vår direkta närhet. Genom projektet hoppas vi också kunna förstärka elevernas medvetenhet, delaktighet och känsla för skolans miljö.

En jury av represententer för elever, personal, skolledning och konstintendenten på Borås Konstmuseum granskar förslagen och väljer utifrån detta en huvudinriktning som jag som konstnär ska bearbeta och genomföra under läsåret.
Som avslutning på vårt projekt skall vi genomföra ”Almåsdagen” med invigning av konstverket och vår nya fina skola och sist men inte minst uppmärksamma att vår skola fyllt femtio år under vår långa ombyggnadstid (2004- 2008). En kulturdag i samarbete med elevrådet och skolans olika program med vernissage och allt som därtill hör, sång och musik och annat kul.
Den här processen har jag tänkt redovisa på den här bloggen.